16 Ocak 2011 Pazar

Çene Cerrahisi

Alt ve üst çene küçüklüğü, büyüklüğü, geri veya ileri olması

Alt ve Üst çene şekil bozuklukları: Bu bozukluklar çeneleri ayrı ayrı ilgilendiren küçüklük, büyüklük, geri ve ileri olma gibi şekil bozuklukları olabileceği gibi, her iki çenenin deformiteleri de birlikte görülebilir. Örneğin üst çene küçük, alt çene büyük olabilir. Deformitenin cinsi ve boyutları konusunda yüz görünümü ile karar vermek yanıltıcı olabilir. Sefalometrik analiz adı verilen ve yüz oranlarını belirleyen bir inceleme yapıldıktan sonra hangi kemiğe yönelik ne tür bir işlem yapılacağına karar verilir ve cerrahi planlama yapılır. Bu tür ameliyatlar her hastada farklı bir planlama ve uygulama gerektirir. Bir çok durumda ameliyat sonrasında alt ve üst çenelerin 4-5 hafta kadar birbirine tespit edilmesi ve hastanın ağzının bu sürede açılmaması gerekir. Beslenme ancak sıvı gıdalarla mümkün olur. Bu ameliyatlar yalnız genel anestezi altında yapılabilir ve mutlaka 18 yaşından sonra gerçekleştirilmelidir. Birçok olguda ameliyat sonrası çenelerin alacağı pozisyona dişler uyum sağlayamayacağı için ön hazırlık olarak ortodontik tedavi ile dişlerin kapanma şekli ameliyattan sonra çenelerin alacağı yeni biçime göre değiştirilir.


Çene eklemi hastalıkları

Çene Eklemi Hastalıkları: Çene eklemlerinin tam açılmama, hiç açılmama, çene açıldıkça yerinden çıkma gibi fonksiyon bozukluklarını kapsar. Eklemin onarımı, eklemin ortadan kaldırılması ve suni bir eklem oluşturulması gibi girişimlerle sorun çözümlenir. Yapılan girişime göre değişen bir ameliyat sonrası bakım ve tedavi süreci vardır. Ya çene hareketleri tamamen kısıtlanır veya hastaya sürekli çene hareketi önerilir. Genel anestezi altında yapılan bir günlük operasyonlardır.



Çene kemikleri tümörleri

Çene Kemiklerinin Tümörleri: Çene kemiklerinden kaynaklanan selim veya habis tümörlerin tedavisi amacı ile yapılan girişimlerdir. Tümörün bulunduğu kemik bölümünün, varsa çevreye olan gelişiminin ve olası yayılma yollarının cerrahi olarak çıkarılmasını kapsar. Genellikle bu işlemlerden sonra hastanın yaşam kalitesinde bir kayba neden olmamak amacıyla, yani konuşmasının, beslenmesinin ve görünümünün bozulmaması için alınan dokuların yerine bir onarım (rekonstrüksiyon) gerçekleştirilir.

Pediatrik Plastik Cerrahi

Doğmalık vücut ve uzuv anomalileri ,yoklukları,asimetrileri

Doğmalık kulak yokluğu

Doğmalık vücut ve uzuv anomalileri, yokluklar, asimetrileri: Bir organ yada bazı organların doğmalık yoklukları, şekil bozuklukları ya da vücudun sağ ve sol yarısında farklı boyut ve görünümde olması durumlarını tarif eder. Kol, parmak, meme, göz veya kulak gibi organların yokluğu ya da farklı boyutlarda olması söz konusu olabilir. Hatta burunun bir yarısı oluşmuş, diğer yarısı oluşmamış olabilir. Bu konuda sayılabilecek şekil bozukluklarının türleri bu sayfalara sığmayacak kadar çoktur. Tedavide başarı eksikliğin boyutlarıyla ters orantılıdır. Bazı durumlarda hiç farkına varılmayacak onarımlar yapılabilmektedir. (ÖRNEK)



Doğmalık dudak, damak ve yüz yarıkları (tavşan dudak, kurt ağzı)

Doğmalık dudak, damak ve yüz yarıkları: Halk arasında tavşan dudak, kurt ağzı gibi adlar alan doğmalık şekil bozuklukları bu gruptadır. Hamilelikte kullanılan ilaçlar ya da akraba evlilikleri gibi nedenlerle bebeğin rahim içindeki gelişimini tamamlayamaması nedeniyle ortaya çıkar. Yüzün tek yarısında (tek taraflı) ya da iki yarısında (çift taraflı) olabilir. Dudak yarıkları bebeğin sağlık durumu ve gelişimi normal olduğu taktirde en kısa sürede onarılmalıdır. Bu operasyon sağlıklı bebeklerde 3 aylıkken yapılır. Damak yarıkları ise üst çene kemiğinin gelişimini engellememek amacıyla bir süre geciktirilir ancak bebek konuşmaya başlamadan önce gerçekleştirilmelidir. Aksi taktirde ameliyata rağmen çok zor düzeltilebilen konuşma bozuklukları ortaya çıkar. Damak yarıklarında genelde kabul edilen ameliyat zamanı 1-1.5 yaş arasıdır. Sorun sadece bu bölgede gözle görülen yarıktan değil aynı zamanda gelişim kusurundan da kaynaklandığı için erişkin yaşlarda hastaların birtakım düzeltme (revizyon) işlemlerine tabi tutulmaları da kaçınılmazdır. (ÖRNEK)